De voordelen van cash of contante betalingen op een rij

We betalen steeds minder met cash geld in België. Het aantal geldopvragingen aan bankautomaten daalt jaar na jaar. Toch is het belangrijk de toegang tot cash te blijven verzekeren voor iedereen.

In het eurogebied is contant geld het meest gebruikte betaalmiddel: veruit de meeste van onze dagelijkse boodschappen betalen we met bankbiljetten of munten. En contant geld is cruciaal voor de inclusie van maatschappelijk kwetsbare burgers, zoals ouderen of lagere-inkomensgroepen.

Wij geven u 8 redenen waarom cash geld niet moet weren, maar juist voordelen heeft en belangrijke functies heeft:

  1. Het biedt vrijheid en autonomie. Bankbiljetten en munten zijn de enige vorm van geld die men kan aanhouden zonder tussenkomst van een derde. Er is geen apparatuur, internettoegang of elektriciteit nodig om contant te betalen. Het lukt dus ook als de stroom is uitgevallen of als u uw bankkaart bent verloren. U hoeft alleen maar uw portemonnee te openen en het juiste bedrag te betalen, zonder dat u zich hoeft te registreren of te identificeren.
  2. Het is wettig betaalmiddel overal in de EU. Verkopers, winkels en restaurants mogen cash geld niet weigeren, tenzij zowel de verkoper als de klant op voorhand akkoord is met een andere betaalwijze. Zie voor meer informatie Aanbeveling 2010/191/EU van de Europese Commissie van 22 maart 2010. U kunt cash geld gebruiken in elk land of stad waar u naartoe gaat, zonder dat u zich hoeft te registreren of een speciale kaart moet hebben.
  3. Het is anoniem. Cash transacties respecteren ons grondrecht om onze privacy, gegevens en identiteit te beschermen in financiële zaken. Als u met cash geld betaalt, hoeft u geen persoonlijke gegevens te delen met de verkoper of op te slaan in een systeem.
  4. Het is inclusief. Met contant geld kunnen ook mensen zonder of met beperkte toegang tot digitaal geld betalen en sparen. Dit maakt het cruciaal voor de inclusie van maatschappelijk kwetsbare burgers, zoals ouderen of lagere-inkomensgroepen.
  5. Het biedt inzicht in uitgaven. Met cash hebt u meer grip op uw uitgaven, bijvoorbeeld doordat u niet te veel kunt uitgeven.
  6. Het is snel. Met bankbiljetten en munten kunnen betalingen onmiddellijk worden afgehandeld. Er hoeft geen tijd te worden besteed aan het invoeren van uw gegevens of het verwerken van een betaling.
  7. Het is (be)veilig(d). Contant geld heeft bewezen veilig te zijn als het gaat om cybercriminaliteit, fraude en vervalsing. En omdat het centrale bankgeld is, loopt zowel de betaler als de ontvanger geen financieel risico. Als u uw portemonnee verliest of het wordt gestolen, dan bent u enkel het geld kwijt en hebben dieven geen toegang tot uw rekeningen. Dit kan voorkomen dat u opgelicht wordt of nog meer geld kwijtspeeld.
  8. Het is een oppotmiddel. Contant geld is meer dan een betalingsinstrument. Het is ook een spaarmiddel dat zijn waarde niet verliest. Het is nuttig voor kleine giften en betalingen tussen personen. Denk aan ouders die kinderen een klein geldbedrag toevertrouwen om iets kleins te kopen, of iemand die een vriend of kennis contant geld geeft om namens hem of haar een aankoop te doen. Contant geld helpt ook de financiële basiskennis bij kinderen te ontwikkelen.

Naast de vele voordelen zijn er ook nadelen van cash of contant geld die we opsommen in het artikel 8 nadelen van cash geld.