Ontdek de 8 nadelen van cash geld en contante betalingen

Lang niet alle consumenten gaan kiezen voor contactloze of kaartbetalingen, cash blijft voor hen dé manier bij uitstek om te betalen. Er is een groot debat gaande: de voor- en/of nadelen van contant geld.

Cash geld gebruiken heeft onmiskenbare voordelen, vooral als u chronisch te veel uitgeeft. Toch zijn er, zoals alles in het leven, nadelen van contant geld - sommige waar u misschien niet aan gedacht hebt.

Ons doel is niet om uw mening te beïnvloeden, maar om u te helpen twee keer na te denken over de keuzes die u maakt, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over de beste optie voor uw gezin.

1. CONTANT GELD BIJ U DRAGEN MAAKT U EEN DOELWIT VOOR DIEVEN

Als u volledig achter cash geld of bijvoorbeeld het enveloppensysteem (een budgetteringssyteem), staat, betekent een van de nadelen van het gebruik van contant geld dat u altijd contant geld bij u draagt.

En hoewel u misschien niet rondloopt met een bordje “Dieven, hier! Ik heb heel veel geld bij me!” op een gegeven moment zal iemand u een dikke enveloppe vol met kraakheldere biljetten van 20 dollar zien pakken.

2. EEN ANDER NADEEL VAN CONTANT GELD IS DAT U HET KUNT VERLIEZEN

Zelfs als u voorzichtig bent en u nooit een doelwit voor dieven zou zijn, is er nog iemand waar u uw zorgen over moet maken: uzelf.

Elke vorm van geld verliezen is pijnlijk, maar bij het verlies van een kaart kan u de kaart laten blokkeren. Met contant geld heeft u pech - er is geen manier om het terug te krijgen als u het verliest. U kunt uw naam en telefoonnummer in uw portefeuille achterlaten als veiligheidsmaatregel. Maar er is nog steeds geen garantie dat het wordt gevonden en teruggegeven door een goede Samaritaan.

3. BESCHERMING TEGEN FRAUDE

Als u uw bank op de hoogte stelt voordat er frauduleuze betalingen worden gemaakt (zoals bij verlies van uw kaart). Ben je als consument goed beschermd wanneer er toch sprake is van fraude via een contactloze betaling, dan zal je bank de verloren som steeds terugbetalen (onder voorbehoud van het onderzoek), tenzij er sprake is van fraude in hoofde van de klant.

4. BETALEN MET CONTANT GELD IS ONHANDIG

Een deel van de aantrekkingskracht van het gebruik van kaarten is dat het zo makkelijk is om te betalen door ze te swipen. U hoeft de rij in de supermarkt niet op te houden door muntjes te tellen. Ten slotte hoeft u zich ook geen zorgen te maken over een dikke portemonnee.

5. HET DRAAGT BACTERIËN MET ZICH MEE.

We herinneren ons allemaal het Coronavirus, de Wereldgezondheidsorganisatie moedigt ons daarom aan om zoveel mogelijk digitale betaalmogelijkheden te gebruiken. Cash geld gaat door vele handen en het is dan ook niet verwonderlijk dat biljetten en muntjes broeihaarden zijn van bacteriën.

6. UW GELD LEVERT GEEN RENTE OP

Het bewaren van centen onder uw matras heeft naast het feit dat uw bank de terugname kan weigeren nog twee zaken om bij stil te staan. Een eerste is dat het u geen spaarrente oplevert. Feit is dat veel banken slechts de wettelijke minimumrente bieden, maar dan nog is dat beter dan niets.

7. IN BEPAALDE NOODGEVALLEN IS CASH GELD GEEN OPLOSSING

Als u alleen maar contant geld bij u hebt, kan u bij een noodgeval in een moeilijk parket komen. Dat geldt vooral als u van huis bent, of als het een bijzonder grote uitgave is. Wat zou u bijvoorbeeld doen als je auto het begeeft tijdens een reis in het buitenland en u 3.000€ nodig heeft om de transmissie te herstellen?

8. HET IS MOEILIJKER OM JE UITGAVEN BIJ TE HOUDEN MET CONTANT GELD

Een van de belangrijkste dingen bij het budgetteren is het bijhouden van uw uitgaven, zodat u kunt zien waar uw geld naartoe gaat en een overzicht hebt van uw aankopen.

Dit is vooral nuttig wanneer u voor het eerst een budget bepaalt, omdat u met een debet- of kredietkaart gemakkelijk een overzicht krijgt van uw vroegere en huidige aankopen. Het geeft u echte gegevens om mee te werken, zodat u kunt zien waar u kunt optimaliseren. Na verloop van tijd ziet u patronen in hoe u beter wordt en hoe u dichter bij uw financiële doelen komt.

WAT IS BETER - CONTANT GELD OF KAARTEN?

We hebben veel nadelen van contant geld opgesomd, waarvan u sommige waarschijnlijk nog niet eerder heeft overwogen. De waarheid is dat zelfs met deze nadelen van het gebruik van cash geld, er momenten zijn waarop de voordelen opwegen tegen de nadelen. Maar met de meeste dingen in persoonlijke financiën is het geheel persoonlijk. U bepaalt zelf wat u doet - ook als u zo nodig buiten de lijntjes kleurt.